Rogvleugeltjes

IngrediŽnten:

4 kleine rogvleugeltjes of 2 grote, ganzenvet of roomboter, zout en peper.

Voor de saus: een half litertje vis- of gevogelte bouillon, een paar sjalotjes, een teentje knoflook, een onsje of 2 paddenstoelen; eekhoorntjesbrood is het lekkerst, maar je kunt natuurlijk ook andere nemen. 2 glazen cognac, stijf geslagen cuisine (of slagroom).

Voor de spruitjes: royaal 6 ons spruitjes (wanneer je ze gaat hebt moet je zeker een kilo nemen) een ui, ganzenvet of boter, peper en zout.

Bereidingswijze:

1. De Rog.

Wanneer de vleugeltjes nog niet gefileerd zijn, moet je het vlees met een scherp mes van de graat afsnijden. Dat is bij een rog niet zo moeilijk. Je houdt dan van ieder vleugeltje 2 helften over (hoe kan het he?) Die 2 helften braad je in gloeiend heet vet aan weerskanten aan. Eerst met de kant waar de graat gezeten heeft, anders gaan ze krullen!. Haal ze meteen uit de pan en leg ze in een braadslee in de oven op 160 graden. Niet heter!! Dan zo, langzaam met wat zout en peper er over, in een half uurtje gaar laten worden.

2. De Saus.

De bouillon met een glas cognac aan de kook brengen en tot 1/3 in laten koken. De paddenstoelen met een teentje knoflook en gesnipperde sjalotjes fruiten tot het vocht verdampt is. Flamberen met een glas cognac en dan bij de basissaus doen. Met peper en zout op smaak brengen. Dan de room er zoetjes aan door heen spatelen.

3. De Spruitjes.

Neem zo klein mogelijke spruitjes, die zijn het lekkerst. Maak ze schoon en snij het kontje er af en een dan een klein kruisje er in. Dan in de wok in ganzenvet (boter) en wat zout roerbakken tot ze gaar zijn. Niet koken! Je kunt er wat mij betreft nog wat gefruite uitjes onder mengen.

4. Opdienen.

Doe op ieder bord wat saus met paddenstoelen, leg daarop een rogvleugeltje en drapeer er wat spruitjes naast. Wanneer je er dan nog gebakken krielaardappeltjes bij geeft, eten ze de vingers er bij op.

Opmerking: rogvleugeltjes moet je bij de visboer bestellen, want ze hebben ze niet altijd in voorraad.Heerlijk bij:

Hier heb je geen verdere toelichting bij nodig, eet smakelijk

Kookrubriek

Home